Vloerverwarming, gebruik en onderhoud

Onze woningen zijn uitgerust met vloerverwarming en koeling op basis van het wijksysteem van Warmte Koude Opslag (WKO). De eenvoudige regel voor de bediening luidt: set and forget. Stel de temperatuur in de huiskamer en de slaapkamers eenmaal in zoals je wenst en kom er dan niet meer aan. En houd het systeem aan in de zomer, de koeling in huis zorgt dan voor opslag van warmte die je in de winter terugkrijgt.

Details voor wie het naadje van de kous wil weten:

1. Vaste binnentemperatuur. Elke ruimte met een thermostaatknop is apart in te stellen, bijvoorbeeld 21 graden in de badkamer, 20 in de woonkamer, 18 in de slaapkamers. Kies de temperatuur die je prettig vindt en houd deze zo. Het heeft geen zin om dit type verwarming ’s nachts lager te zetten. Afkoelen en opwarmen nemen uren in beslag en steeds weer opwarmen kost meer energie dan de temperatuur constant houden. Het systeem is ingesteld met een buffertijd van 4 uur voor het omschakelt van koelen naar verwarmen en andersom. Een gelijke temperatuur is ook het beste als je een houten vloer hebt.

2. Onderdelen in washok. In de berging/washok hangt de WKO-huisinstallatie. De zichtbare knoppen en dergelijke zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning. Het gedeelte met de grijze piepschuim kap ( leidingen) en de hard plastic grijze kast (elektronica) zijn eigendom van de WKO-leverancier (Engie).

3. Storingen. Als het gedeelte van de WKO-leverancier in storing is, heb je ook geen warm water voor afwas en douche.
Als je wel warm water hebt maar geen vloerverwarming dan is er een storing in de huisinstallatie. Het functioneren van verwarming en koeling is waar te nemen door op blote voeten te lopen of door de vlakke hand te leggen op de voorzijde van de witte regelknoppen op het rode deel van de installatie in het washok/bergruimte.
Eigenaars kunnen alle storingen melden aan Engie via telefoonnummer 088 444 66 00 en dan komt er een monteur met kennis van de installatie. Als de problemen niet bij Engie zelf liggen maar binnen de huisinstallatie, dan worden de kosten in rekening gebracht.
Huurders nemen bij een storing contact op met het klantcontactcentrum van Vesteda.

4. Waterdruk. Net als bij centrale verwarming heeft ons systeem een expansievat en een drukmeter. De waterdruk moet minimaal 1,0 zijn, de voorkeurswaarde is 1,5 tot 1,8. Om bij te vullen sluit je een slang aan op de kraan en de vulopening. Let erop dat zo min mogelijk lucht in het systeem komt.

5. Pomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het warme of koude water circuleert door de leidingen onder de vloer. Er zijn diverse uitvoeringen geïnstalleerd. Het lampje duidt de instelling aan. De knop in het midden druk je in om te schakelen. Op de standen 1, 2 en 3 (links) draait de pomp met vaste snelheden. De standen met blokjes zijn dynamisch: de pomp draait harder als het systeem meer circulatie vraagt. 

6. Koudebegrenzer. Thermostaatknop die de begrenzing tussen koude en warmte regelt. Gebruikelijke instelling is 18. Er hoort elektronica bij waarop een rode led brandt. Instelling is een zaak van de onderhoudsmonteurs.

7. Warmtebegrenzer. Thermostaatknop die de maximale temperatuur regelt voor het water van de vloerverwarming. Normale stand is 40, maar als dit storingen bij de pomp oplevert kan hij beter op 37 staan. Dat heeft te maken met de condensbeveiliging (8).

8. Condensbeveiliging. Beschermt de vloer tegen schade door te grote temperatuurverschillen met de verwarmingsleidingen. Treedt in werking als dat water 42 graden is en schakelt dan de pomp uit. Bovenop zit een reset-knop, onder een schroefdeksel. Als je die indrukt gaat de pomp (5) weer draaien. Let wel op de instelling, zie 5.

9. Warmtewisselaar. Deze regelt de verwarming van badwater en tapwater. Dat is drinkwater, een ander circuit dan het water van de verwarming en koeling. Aan de warmtewisselaar is niets in te stellen voor de gebruiker.

10. Vakantieknop. Achterop de harde grijze kast. Kan het hele systeem in een soort slaapstand zetten als de bewoner lang op vakantie gaat. De koeling treedt bij deze besparende maatregel pas in werking als de binnentemperatuur hoger wordt dan 26 graden en de verwarming slaat pas aan als de binnentemperatuur onder 17 graden daalt. Gevolg: bij terugkeer van vakantie is het huis niet verwarmd of gekoeld. Het zal meerdere uren duren voordat weer een behaaglijke temperatuur is bereikt.

11. Werking van de installatie op wijkniveau. Alle woningen in Overhoeks en enkele bedrijven zijn aangesloten op de warmte-koude-opslag. In de zomer draait het systeem als koeling, waarbij overtollige warmte uit de woningen ondergronds wordt opgeslagen. Er zijn geen gebruikskosten voor de hoeveelheid koeling die je gebruikt, aangezien deze noodzakelijk is om in de winter warmte te kunnen afnemen.
In de winter haalt het systeem de opgeslagen warmte weer uit de grond om woningen te verwarmen. De warmtebehoefte is daarmee niet volledig te dekken. Daarom wordt er bijverwarmd met een extra installatie in gebouw De Halve Maen. Deze is aangelegd voor aardgas, maar het is de bedoeling dat die energiebron wordt vervangen door de stadsverwarming. Voor afgenomen hoeveelheid warmte brengt Engie wel gebruikskosten in rekening. Let op: ‘s nachts de temperatuur verlagen is niet de manier om zuinig te stoken aangezien de installatie veel energie nodig heeft om dan weer overdag op temperatuur te komen. Als je zuinig met energie wilt zijn in de winter, zet de temperatuur dan 24/7 een graadje lager en draag een trui.
Meer over WKO-installaties is te lezen bij Engie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.